Effektivt_WIFI_2.jpg

3 steg för ett mer effektivt wifi

WiFi hemma och på jobbet är för dom flesta en självklarhet men ju fler trådlösa nätverk som etableras och användare i nätverket desto större blir utmaningen med optimal prestanda. Har ni upplevt att det som funkade så bra förut plötsligt funkar lite sämre? Vanligaste åtgärden brukar vara att man byter ut den trådlösa routern, eller vad man har för typ av lösning, till nya produkter med bättre prestanda och så funkar det igen – ett tag.

För att Wifi överhuvudtaget ska fungera får Wifi-trafiken en tilldelad plats på ett frekvensband. Vanligast idag är 2,4 GHz-bandet men sedan en tid tillbaka finns också 5 GHz-bandet. Fördelen med det 5 GHz-bandet är att överföringshastigheten är högre och att det finns fler icke-överlappande kanaler, nackdelen är att räckvidden är sämre än 2,4 GHz.

Inom respektive frekvensband ska WiFi-utrustning samsas men med mycket WiFi-utrustning på samma band (din egen, grannföretagens m.fl) finns risken att dom stör varandra. Det är här kriget där kraftigast utrustning vinner uppstår. Men det behöver inte vara så.

Bra planering ger bättre Wifi

Att planera sin WiFi-miljö är en viktig del för att få ditt trådlösa nätverk så effektivt som möjligt. Dessa steg är en bra grund att utgå från:


1. Planera

  • Var behövs täckning?

  • Var behövs högst hastighet?

  • Hur hög hastighet behövs?

  • Antalet samtidiga användare?

  • Hur fördelas användarna? 
    (t ex konferensrum = hög koncentration av användare)


2. Designa och etablera enligt planen


3. Optimera

  • Använd möjligheterna att kanalplanera. Då det rör sig om ett spektrum inom 2,4 och eller 5 GHZ finns möjligheten att kanalplanera för att undvika störningar.

  • Fokusera och begränsa radiotäckningen med riktantenner.

  • Identifiera störningskällor: TV-länkar, micorvågsugnar, trådlösa telefoner, strömkällor, dåligt skärmade kablar. 


Vill du veta vad Haglöf & Nordkvist har att erbjuda inom IT? 
Kontakta oss via telefon eller via formuläret nedan.
*Obligatoriska fält

Namn*
E-postadress*
Företag*
Telefonnummer*
Meddelande  
 

  Kontakta oss